vlog.00_09_05_02.Still030

Świąteczne Precelki (Ciasteczka) w czekoladzie – PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

23rd Grudzień 2015

Oryginalny przepis na precle znajdziecie TU.
Składniki: (na obrazkach, a skrócona lista tutaj)

  • 300g mąki pszennej
  • 80g drobnego cukru
  • 100g masła
  • 50g Chałwy Królewskiej E.Wedel
  • 1op Sezamków
  • 10g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100g Czekolady Gorzkiej E.Wedel
  • 1 jajo
  • 100ml śmietanki 36%

vlog.00_01_25_07.Still001 - Copy                      vlog.00_01_33_24.Still004 - Copy vlog.00_01_30_04.Still003 - Copy vlog.00_01_26_21.Still002 - Copy(Opcjonalnie: orzechy ziemne)

vlog.00_01_37_14.Still005 - Copy

Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę

vlog.00_02_25_01.Still007 - Copyvlog.00_02_25_18.Still008 - Copy

Dodać pokruszoną chałwę i jajo, a następnie ponownie utrzeć.vlog.00_02_32_10.Still009 - Copyvlog.00_02_37_12.Still010 - Copyvlog.00_02_40_00.Still011 - CopyDodać kakao i mąkę:

vlog.00_02_45_14.Still012 - Copyvlog.00_03_01_03.Still013 - Copy

Wyrobić ciasto i dać do lodówki na 30 minut.vlog.00_03_09_20.Still014 - Copy

Tutal przepis zmodyfikowałam – uformowałam kulki, które rozwałkowałam na ciastka. Oryginalnie roluje się wałeczki i zwija się je w precelki. Można rozwałkować ciasto i wyciąć dowolne wzory. vlog.00_03_58_10.Still016vlog.00_03_57_16.Still015vlog.00_04_08_14.Still018

Wstawić do piekarnika. Po upieczeniu pozostawić do wsytygnięcia:vlog.00_04_13_16.Still019A teraz część, która sprawia najwięcej radości – przygotować polewę czekoladową!
Śmietankę podgrzewać w rondelku, a gdy już będzie ciepła dodać do niej i rozpuścić gorzką czekoladę. Gotować, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy:

vlog.00_06_19_05.Still020

vlog.00_06_23_02.Still021 vlog.00_06_26_19.Still022

Przygotowaną polewą posmarować ciastka. Zanim polewa całkowicie ostygnie, posypać drobno pokruszonymi sezamkami. vlog.00_06_34_13.Still023 vlog.00_06_36_09.Still024 vlog.00_06_38_14.Still025vlog.00_06_40_09.Still026

Ja pokruszyłam też orzechy ziemne i posypałam ciastka orzechami z odrobiną soli morskiej:vlog.00_06_43_21.Still027

Zrobione z radością i z sercem ;)vlog.00_06_44_24.Still028 vlog.00_09_05_02.Still030

  • http://bizun.pl bizun

    No, widzę, że kuchnia juz jest :)

  • nocnamara

    Brzmi pysznie :3

  • http://wredotek.pl Paulina Chmielewska

    Co prawda już po świętach, ale może w nowym roku się skuszę :P